До цукрової пудри наливаємо воду, все ретельно перемішуємо.
До розчину води і цукрової пудри додаємо трохи сірчаної кислоти, продовжуємо мішати, поки розчин не почне темніти і підніматися.
Як це відбувається, і чому з білосніжного цукру і прозорої рідини утворюється чорний твердий пористий об'єкт?
Сахароза - дисахарид з формулою C12H22O11. Звідки видно, що співвідношення атомів Н і О таке ж як і у води - два водню на один кисень.
Концентрована сірчана кислота поглинає воду з цукру, а вуглець що залишився виділяється у вигляді вугілля.
Як і більшість реакцій сірчаної кислоти, ця реакція екзотермічна, тобто проходить з виділенням теплоти. Тому вода випаровується, і залишається тільки сухий твердий залишок.
2С12Н22О11 + 2Н2SО4 = 23С + СО2 + + 2SО2 + 24Н2О
Гази, що утворюються в процесі, вспенивают вуглець, і він стає пористим.
Видовищно. Шкода тільки, що вуглець виділяється у вигляді графіту, а не в іншій його модифікації - алмазу. Справді класний експеримент, раджу спробувати)) Інгрідієнти брав в системі оптимум. Доставили швидко