Четверо жителів Олександрівського району отруїлися грибами

12.10.2012 о 14:19 0

На зміну теплій погоді, непритаманній для жовтня, прийшли вологі дощові дні і любителі грибів вирушили на «тихе» полювання. Для чотирьох жителів району споживання грибів закінчилось отруєнням.

Людей, які отруїлися грибами, 10 жовтня госпіталізовано в Олександрівській центральній районній лікарні. Троє з них – мешканці селища Олександрівки, а один чоловік – з села Красносілка.
Троє жителів Олександрівки – 45-річний чоловік і 43-річна жінка та їх сусід – назбирали в лісі грибів. Після споживання грибної страви вони відчули нудоту, погіршення самопочуття і звернулись за допомогою до медиків.

61-річний житель Красносілки у вихідні назбирав грибів у лісі і приготував з них страву. Серед опеньок до його кошика потрапили й отруйні гриби, які чоловік не відрізнив від їстівних грибів. Вранці людині стало зле і вона зателефонувала на «швидку».

На думку медиків, на сьогодні стан постраждалих є середнього ступеню складності. Є надія, що всі четверо вилікуються.

Опеньки – гриби, незважаючи на свою єдину назву, поєднують гриби що належать до різних родин. Сюди належать і представники рядовкових, і строфарієвих, та деяких інших сімейств грибів.

Крім назви, є у них і інші спільні риси. Опеньки, фото яких ви бачите на нашому сайті, а також в будь-якому довіднику грибника, як правило, виростають на пеньках, відмерлій деревині, майже завжди – великими сім’ями. Ці гриби поширені в лісах північної півкулі і зустрічаються з початку квітня до кінця листопада.

Більшість опеньок належать до умовно-їстівних грибів. Вони вживаються в їжу в солоному, маринованому, смаженому або вареному вигляді. Перед приготуванням потребують вимочування.
Найчастіше в наших широтах можна побачити кілька різновидів опеньків.

Опеньки літні. Відрізняються дзвіноподібним капелюшком з мідно-коричневим відтінком (в центрі капелюшка є невеликий горбик), високою (до 7 сантиметрів) ніжкою, поверхня якої над кільцем має гладку, а під ним – лускату поверхню.

Опеньки осінні. Мають капелюшки, вкриті дрібними лусочками блідих відтінків зеленого або коричневого кольорів (в центрі забарвлення більш інтенсивне). Край капелюшка відрізняється хвилястою формою, іноді загнутий вниз. Ніжка біла, кільце також біле, але нерідко має жовтуватий край.

Опеньки зимові. Добре помітні, завдяки своїй червоно-коричневому забарвленню. Капелюшок маслянистий, опуклий, край капелюшка світло-жовтий. Ніжка трубчаста, коричневого кольору.

Опеньки помилкові. Ця назва також об’єднує гриби декількох видів. Сюди відносяться представники таких родів як гіфолома і псатірелла. Несправжні опеньки найпростіше відрізнити від літніх та осінніх опеньків за відсутностю у них кільця навколо ніжки. Також несправжним опенькам властива наявність на капелюшках яскравих, насичених відтінків червоного і жовтого кольорів.

Будьте обережними при збиранні грибів!


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar