Юрій Горліс-Горський повернувся!

18.10.2012 о 11:38 0

У селах Цвітне, Соснівка та Розумівка побував відомий український письменник, президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль. Він, як укладач книги, презентував для жителів цих сіл нове видання творів не менш відомого українського письменника, автора роману «Холодний Яр» Юрія Горліса-Горського «Ми ще повернемось».

У нову книгу ввійшли твори та спогади Юрія Горліса-Горського, серед яких «Великдень на сусідах», «У ворожому таборі», «Фінляндія. Країна скель і крицевих людей», «Тюремні поезії» та інші. Також у виданні надрукували документи, пов’язані з біографією письменника.

– Кажуть, що Солженіцин розповів першим про страхи сталінських концтаборів та тюрм. Це чергова російська булька! Це зробив за 30 років до того Юрій Горліс-Горський! Читайте і відчуєте силу його слова! – зазначив  Роман Коваль.

Разом з Романом Ковалем з селянами спілкувався й український співак, кандидат у народні депутати України Сергій Василюк.

Книгу презентували у Цвітному, Соснівці й Розумівці, бо ці села пов’язані з іменем Юрія Горліса-Горського, тут відбувались події часів Холодноярської республіки.

Юрій Горліс-Горський (Городянин-Лісовський) (1900-1946 рр.) – письменник-мемуарист, діяч Холодноярської республіки (1919-1922 рр.), один із засновників Української ре¬волюційно-демократичної партії (УРДП). Юнаком вступив до армії УНР, був старшиною кіннотників. Відступаючи з армією, проходив через Холодний Яр. Був поранений, залишив¬ся у Холодноярській республіці. Брав участь у бойових операціях холодноярців на території нинішнього Олександрівського району. У 1922 р. повстанці послали його до Львова на зв'язок з генерал-хорунжим Ю. Тютюнником. У 1932 р. пере¬йшов радянсько-польський кордон. Жив у Рівному, Львові. Під час другої світової війни побував в Олександрівці, опинився у таборі для переміщених осіб у Новому Ульмі (Німеччина). Тут разом з І. Багря¬ним, Б. Левицьким, Р. Паладійчуком заснував УРДП. 27 вересня 1946 р. неспо¬дівано зник. Подальша доля невідома. Існує версія, що вбитий агентами НКВС. Друкувався в журна¬лах «Літопис Червоної калини», «Наш клич», «Вісник», «Дажбог» та інших, окремо вийшли книжки «Отаман Хмара» (1934), «Червоний чортополох» (1935 р.), «Спогади» (1935 р.), «Холодний Яр» (1937 р.), «Ave Dicta¬tor» (1941 р.). У творі «Холодний Яр», описує події, що відбувались у багатьох населених пунктах нашого краю у 1920-х роках, боротьбу українських патріотів за незалежну Україну.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar