Кіровоградські лісівники довели, що високі виробничі показники – не тільки на папері

13.09.2011 о 10:30 0
12 вересня у Кіровоградській обласній державній адміністрації відбулась прес-конференція працівників обласного управління лісового та мисливського господарства, приурочена до Дня працівника лісу. Із журналістами спілкувалась заступник начальника Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, а також головний спеціаліст відділу лісового господарства Лариса Романська та директор ДП «Олександрівський лісгосп» Олександр Синявський.

Хоча прес-конференція і була пов’язана із професійним святом лісівників, що відзначається кожної третьої неділі вересня, основною темою все ж таки були підсумки діяльності за 8 місяців.

Головним завданням лісівників степової Кіровоградщини, лісистість якої сьогодні складає 7,2%, ефективне лісорозведення, збільшення лісистості області, ефективне лісокористування та догляд за зеленими насадженнями. За цей рік в області вже створено майже 1700 га лісових насаджень, що в 3,6 рази перевищує площу суцільних зрубів стиглих лісів 2010 року. Таким чином, вже виконано план року по створенню захисних насаджень на 90%.

Крім цього, на площі 2226 га проведені рубки формування і оздоровлення, а це підвищує стійкість та продуктивність деревостанів, зберігає біорізноманіття лісів, оздоровлює їх та посилює захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції.

Лісорозведення є одним із основних заходів щодо пом’якшення антропогенного впливу на зміну клімату в Україні, оскільки ліси є одним з найкращих поглиначів вуглекислого газу, а тому лісгоспами щорічно забезпечується розширене відтворення лісів, вирощування необхідної кількості посадкового матеріалу. Лише у минулому році вирощено 12 млн. стандартних сіянців та заготовлено 114 тонн лісового насіння дуба, основної лісоутворюючої породи нашого краю. Асортимент порід насіння становить більше 40 порід.

Для забезпечення посадматеріалом лісопосадкової кампанії 2012 року та інших лісокультурних робіт на 23 га висіяне лісове насіння (посіви в лісових розсадниках та коробах).

Станом на 1 вересня підприємствами області закладено і вирощується понад 600 тис. саджанців декоративних порід, асортимент яких налічує більше 70 видів. Крім того, навесні 2011 року закладено 36 га плантацій новорічних ялин та до кінця року передбачене їх розширення на 24 га восени, що дасть змогу забезпечити новорічними красунями жителів області.

Чималої уваги приділяється роботі з охорони природно-заповідного фонду: сьогодні обласне управління лісового та мисливського господарство працює над збереженням безцінних ландшафтів 11 об’єктів ПЗФ загальнодержавного значення загальною площею 4006 га та 41 об’єкту місцевого значення площею 9109 га.

Державні лісогосподарські підприємства забезпечують належний рівень захисту лісів від пожеж. З початку року в лісах підпорядкованих лісогосподарських підприємств Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства виникло 22 лісові пожежі на площі 7,6 га, які завдали збитків на суму 8,4 тис. грн.

Для того ж, щоб не допустити розповсюдження пожеж на значні території та запобігти їх виникненню, лісгоспи створили 524 км мінералізованих смуг та провели за ними догляд на протяжності понад 2,4 тис. км. Крім того, вже перекрито 289 непланових заїздів в лісові масиви, встановлено 317 засобів наглядної агітації на протипожежну тематику. Обласне управління постійно проводить роз’яснювальну роботу з громадянами на протипожежну тематику, адже всі цьогорічні випадки виникнення лісових пожеж виникли саме з вини населення.

Ведення мисливського господарства – дуже важлива складова роботи обласного управління. Кількість зареєстрованих мисливців на Кіровоградщині становить 19100 чоловік, а за 8 місяців 2011 року видано 6300 контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання, а також 200 посвідчень мисливця.

Активно ведеться боротьба із порушниками правил полювання: складено 52 протоколи на порушників правил полювання, з яких вже стягнуто 95% накладених штрафів. Крім цього, завдяки роботі спеціалізованих бригад поменшало шкідливих хижаків на 2100 голови.

Лісові господарства проводять значну роботу по забезпеченню належних умов праці, благоустрою територій, рекреації. На сьогодні в області налічується 61 рекреаційний об’єкт, 12 з яких – створені цього року.

На охорону праці витрачено 175,6 тис. грн., що складає 0,6% від загальної реалізації (а це – 180 грн. на кожного працівника).

Чисельність працівників зросла на 34 чоловіки і становить 1094. Середня заробітна плата працівників лісової галузі області зросла на 134,4% і становить 2295 грн. Протягом цього року підприємства не мали заборгованості по заробітній платі перед своїми працівниками, вчасно сплачували всі платежі до бюджетів всіх рівнів.

Крім цього, належна увага приділяється і роботі з підростаючим поколінням: в області постійно діють 30 учнівських лісництв, які відвідують 750 учнів.

Після завершення прес-конференції журналісти мали змогу в реальності побачити та оцінити результати щоденної праці лісівників на прикладі ДП «Оникіївський лісгосп». Тут вони відвідали вольєр для утримання диких парнокопитних тварин, фазанарій, подивилися, як працює цех переробки та що являють собою лісорозсадники. Медійники оцінили і стан благоустрою територій, пройшлися екологічною стежиною та на собі відчули, що означає відпочинок у лісі: вони побували в одному з найбільших рекреаційних пунктів області – урочищі «Чобіток». І саме завдяки такій різносторонній екскурсії гості запевнилися у тому, що всі високі показники лісівники можуть демонструвати не тільки на папері, а і підтверджувати, працюють плідно, різнопланово та невтомно!



Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar