Міжнародна виставка Олександрівського музею підкорила кіровоградців та іноземних гостей

09.10.2012 о 16:15 0

Виставка «Міхал Грабовський – символ польсько-української дружби», створена Олександрівським районним краєзнавчим музеєм, викликала чималий інтерес у жителів Кіровограда і гостей міста.

Спочатку в рамках І-го Центрально-Українського музейно-туристичного фестивалю вона експонувалась в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї. Виставка сподобалась журі фестивалю і наш музей у конкурсі «Музейний вернісаж» отримав диплом переможця за зайняте перше місце. Виставку оглянули гості з шести областей України.

Днями виставка переїхала в Кіровоградську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Дмитра Чижевського. У приміщенні Польського культурного центру на ній побували учасники Х Міжнародного музичного фестивалю імені Кароля Шимановського, Міжнародної науково-практичної конференції «Кароль Шимановський і його мала батьківщина». Гості з кількох міст України, Польщі та Великобританії, а це були науковці та музейні працівники, дали високу оцінку виставці. Схвальні відгуки були і від директорів усіх обласних бібліотек нашої держави, які теж відвідали виставку.

Виставку «Міхал Грабовський – символ польсько-української дружби» створено в рамках реалізації польсько-українського проекту (керівник – Василь Білошапка), який минулого року став одним з переможців спеціального конкурсу на кращу ідею польсько-українського музейного проекту, що проводився Українським центром розвитку музейної справи і Польським інститутом у Києві.

Виставка Олександрівського районного краєзнавчого музею показала життя і діяльність поляків у нашому краї, родини Грабовських і її найяскравішого представника – польського письменника «української школи», літературного критика, публіциста, історика, фольклориста Міхала Грабовського (1804-1863 рр.), який більшу частину свого життя прожив в Україні, зробив значний внесок у літературний процес, вивчення історії, археології, фольклору українських земель. Його можна вважати символом польсько-української дружби, бо свого часу він зробив чимало для України, польсько-українського зближення. Значну частину життя Міхал Грабовський провів в містечку Олександрівці.

Саме на олександрівський період припадає розквіт його літературної, наукової і громадської діяльності. Католик Грабовський встиг у містечку навіть православну церкву збудувати. В Олександрівці, у гостях в «українського Вальтера Скотта», побували українські письменники Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, польські письменники Северин Гощинський, Тимко Пандура, Юзеф Богдан Залеський, польський художник Наполеон Орда, російський державний діяч і вчений Іван Фундуклій, російський художник Лев Жемчужников, білоруський літератор Рамуальд Підберезький.

Виставка забезпечується матеріалами основного чи допоміжного фондів Олександрівського районного краєзнавчого музею, Музею літератури імені Адама Міцкевича (м. Варшава, Польща), Музею історії однієї вулиці (м. Київ), Кіровоградського міського музею музичної культури імені Кароля Шимановського, Об’єднання поляків Кіровоградщини «Полонія» імені Кароля Шимановського (м. Кіровоград), Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» (м. Чигирин), Державного архіву Київської області, Національного державного архіву України в м. Києві. Чимало матеріалу широкому загалу представлено вперше. Зокрема, можна ознайомитись з родоводом Міхала Грабовського, чиє родинне дерево пересікається з родоводом польського композитора Кароля Шимановського.

Кілька музеїв України вже висловили своє бажання побачити у себе виставку «Міхал Грабовський – символ польсько-української дружби». А значить після Кіровограда дітище Олександрівського районного краєзнавчого музею вирушить далі у мандрівку.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar