На Луганщині понад 150 студентів залишилися без дипломів (РЕПОРТАЖ)

12.06.2008 о 09:27 0
Освіта є - дипломів немає. На Луганщині понад півтори сотні студентів залишилися без документа про навчання, за яке виклали усі разом мільйон гривень. Коли настав час видавати дипломи, ректор вишу заявив, що освітнього закладу вже не існує. Відмовився давати документи про вищу освіту і заклад-правонаступник – адже цьогоріч - тільки починає навчати.Світлана уклала договір з Інститутом післядипломної освіти та заплатила майже 6 тисяч гривень, і після року навчання мала отримати диплом бакалавра. Каже, обрала саме це місце, адже чула, що дипломи вишу високо ціняться в держструктурах. Доки навчалася, освітній заклад реорганізували в Інститут житлового господарства і будівництва. Та після випускного з'ясувалося, що обидва ректори і старого вишу, і новоутвореного давати дипломи не мають наміру. У таке становише потрапили 159 студентів.

Світлана, студентка Інституту післядипломної освіти Донбаської національної академії будівництва і архітектури: "Госэкзамены прошли в декабре в январе должны были дать но дипломов нет (...) Администрация института ЖКХ не может нам выдать дипломы т. к. нет на нас лицензии на бакалавра а макеевка уже не может т. к. Ликвидирован филиал здесь".

Вікторія, студентка Інституту післядипломної освіти Донбаської національної академії будівництва і архітектури: "Единственно чёткий ответ который мы услышали после тестирования, что дипломов я вам не дам".

Після того, як Інститут відділився від Академії, виявилося, видавати дипломів він не може, адже за низкою спеціальностей не пройшов акредитації. Нині ані старого ректора, ані нового у стінах закладу не знайти. Тим часом виш готується приймати абітурієнтів на наступний рік. Зі старими студентами спілкуватися працівники вищого навчального закладу не хочуть.

Після всіх звернень студентам таки вдалося вибити свідчення того, що вони навчалися в академії. Щоправда, цей папірець нетрадиційний - довідка. Студенти дійшли до прокуратури, та після перевірки правоохоронці встановили: освітяни закону не порушували. Постраждалим від реорганізації вишів радять почекати, доки новоутворений заклад отримає право на викладання усіх предметів, які були у старому.

Андрій Рева, прокурор Ленінського району в м. Луганську: "Уголовных деяний не выявлено, разногласия между учебными заведениями (...) Министерством не был оговорен лицензионный объём (...) Должны были лцензионный объём расчитать на студентов".

Тим часом дедалі більше студентів чекати не можуть - у бездипломників почалися проблеми на роботі. Їх без освіти брали на випробовувальні терміни - на кілька місяців. Тепер від випускників без дипломів вимагають – принести нарешті документ або звільнятися.

Галина Трохова, Максим Сисоєнко, Віктор Прокопенко, Луганщина, 5 канал

http://5tv.com.ua/news/0/92935

Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar