Олександрівці спостерігали голубий Місяць

02.09.2012 о 15:44 0

Останній вечір літа був безхмарним і подарував олександрівцям, як і всім землянам, рідкісне астрономічне явище – голубий Місяць. Ні, наш природний супутник 31 вересня не змінив свого кольору. Просто місячний місяць коротший нашого календарного і голубим Місяцем називають другий повний Місяць протягом одного календарного місяця. Вперше повною Селена була 1 серпня.

Ця астрономічна подія отримала свою назву від англійської ідіоми «Once in a Blue Moon» (у перекладі «Одного разу при голубому Місяці»), що еквівалентне нашим висловам «після дощичку в четвер» або «коли рак свисне». Така ідіома народилась у ХVІІІ столітті. Вона означає явище, що трапляється дуже рідко. Подібне відбувається в середньому лише один раз на 2,7154 роки. Наступного разу голубий Місяць можна буде спостерігати лише через три роки – 31 липня 2015 року.

Щоправда, іноді Місяць таки набуває голубого кольору. Це трапляється у тому випадку, коли вивергаються вулкани або сильно горять ліси. І не обов’язково, коли Місяць повний. Мікрочастинки, в цих випадках, можуть створювати оптичний ефект, в результаті чого наше небесне світило має голубенький відтінок. Місяць був голубувато-зеленим по всій Землі протягом двох років після виверження вулкана Кракатау в 1883 році. Є інформація про синьо-зелений колір Місяця в 1980 і 1991 роках. Причиною цього явища стали виверження вулканів – американського Сент-Хеленс і філіппінського Пінатубо.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar