Перша на Кіровоградщині літературна газета виходить в Олександрівці!

31.08.2012 о 11:16 0

Побачив світ перший номер літературно-публіцистичної газети «Крила Олександрівщини». Перше число видання відкривають слово редактора, голови Олександрівського районного відділення Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» Оксани Шпирко та напутнє слово члена Національної спілки письменників України, голови Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ», лауреата літературно-мистецької премії імені Івана Нечуя-Левицького, літературних премій імені Євгена Маланюка та Остапа Вишні, депутата Кіровоградської обласної ради Віктора Погрібного.

Віктор Погрібний зазначає: «Олександрівське районне відділення обласного літоб'єднання «Степ» видає літературну газету. Літературна газета в районному центрі! Браво! Ініціаторам видання і їх помічникам! Це помітна подія в духовному житті нашого степового краю, багатого не лише пшеницями, соняшниками і складними проблемами життя, в й ось - духовними джерелами. Ця обставина, ці перші оплески, адресовані вам, олександрівським літераторам, зобов'язують вас бути в цій справі талановитими видавцями. Побажаю «Крилам» роботящості, високих критеріїв у поцінуванні того, що готується до друку, бути уважними не тільки до творчих доробків досвідчених авторів, а й молодої порослі, щоб газету полюбили і літератори, і школярі та їх наставники вчителі, всі причетні до культури і духовного світу люди. Газета має не цуратися суспільних двигів нашого часу, відстоювати рідну українську мову, високу духовність, українську пісню - всю культурну спадщину українського народу. Будьте будителями у боротьбі за вільну Україну! Хай на цьому шляху у вас не буде втоми! Хай Господь дає вам творчої наснаги і пошуку, сумління і сили, бо це нелегка, але така потрібна сьогодні справа! Сім футів під кілем, шановні «крилівці»!»

Перший номер містить кореспонденцію Оксани Шпирко про 4-й Всеукраїнський фестиваль бардівської пісні, що відбувся у місті Долинській. На цьому фестивалі переміг олександрівський співак Юрій Скорець, який виконав пісню «Бальзаковская женщина» (музика Олександра Лазарєва, слова Оксани Шпирко).

Ціла сторінка «Поетична муза» відведена віршам Ліни Костенко та Володимира Бровченка (Київ), Віктора Погрібного та Антоніни Царук (Кіровоград), Валентини Кондратенко-Процун (Мала Виска), Оксани Шпирко, Наталії Купчинської, Анатолія та Ірини Кримських (Олександрівка), Миколи Коломійця (Красносілка Олександрівського району).

Аж дві сторінки відведено рубриці «Проза – як вона є». Тут опубліковано рецензію Оксани Шпирко на першу книгу олександрівського прозаїка, лауреата обласної літературної премії «Сокіл степів» Віктора Шевченка «Іспит для Darvina» та оповідання Віктора Шевченка «Корч».

Зазначимо, що «Крила Олександрівщини» - перша літературна газета в історії Кіровоградщини. Вона разом з літературними журналами «Вежа», «Степ» та «Поріг», що видаються в Кіровограді, вже знайшла свого вдячного читача.

Заснував газету «Крила Олександрівщини», яка виходить один раз на місяць, підприємець Сергій Шпирка, який активно допомагає творчим людям.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar