Складний вибір Януковича

01.03.2010 о 13:19 0

Переможець президентських перегонів пообіцяв нову коаліцію до кінця тижня. При цьому головною інтригою залишається питання: хто ж стане наступним прем'єром.

Янукович назвав трьох кандидатів. Це – Микола Азаров, Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк. Посада голови уряду в Україні часто стає майданчиком для боротьби за президентську владу. З подібною проблемою може зіткнутися і Віктор Янукович, якщо повторить помилки своїх попередників. Тому від прем'єра залежатиме доля самого президента.

Із цієї точки зору Микола Азаров найбільш політично безпечний прем'єр для Януковича. Він свій. За його прем'єрства Янукович може спати спокійно. Але все-таки його перспективи стати главою уряду примарні.

По-перше, в Партії регіонів немає 226 голосів у парламенті, щоб самостійно призначити Азарова. Тому потрібно домовлятися про коаліцію, а вона можлива лише за участі фракції НУ-НС. Там ставлення до Азарова неоднозначне. До того ж, "нунсівці" не погодяться, щоб ПР зосередила в своїх руках всю владу в країні. По-друге, Азаров - символ і батько-засновник ПР. А проза життя, коли економіка країни в передбанкрутному стані, змушує проводити непопулярні реформи. А це іміджеві втрати для президентської партії. У цьому регіонали не зацікавлені, адже парламентські й місцеві вибори не за горами.

Другий претендент на пост прем'єра від Янковича - Сергій Тігіпко. Підготовлений, має досвід роботи в уряді й Нацбанку. Однак історія його стосунків із Януковичем не безхмарна. Наприкінці листопада 2004 року він утік із посади начальника виборчого штабу Януковича в розпал Майдану, тобто в найважчий момент у житті нинішнього президента. Тепер у ПР побоюються, що Сергій Леонідович у важкий момент може втекти і з посади прем'єра, звинувативши у всіх прорахунках президента. Сьогодні Тігіпко думає більше про своє особисте політичне майбутнє. Тому регіонали чудово розуміють, що «пригрівши» Тігіпка, вони виростять конкурента в боротьбі за електорат сходу та півдня країни.

На думку експертів, варіантом, що влаштовує багатьох, є прем'єрство Арсенія Яценюка. По-перше, регіонали, підтримавши 36-річного лідера "Фронту змін", можуть створити реальну коаліцію з фракцією "Наша Україна - Народна Самооборона". По-друге, Яценюк готовий до посади прем'єра: працював в.о. голови Нацбанку, міністром економіки, міністром закордонних справ та спікером парламенту – і показав себе ефективним менеджером у кризових ситуаціях.

По-третє, прем'єрство уродженця Чернівців допоможе Януковичу «помиритися» із Західною Україною. До того ж, Яценюк на виборах не грішив популізмом. Навпаки, говорив про кризу економіки і необхідність непопулярних реформ. Отже, він зможе без огляду на свій рейтинг спокійно здійснювати реформи, які дійсно потрібні країні.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar