Скоро свині таки стануть донорами людини

02.12.2008 о 11:36 0

У китайському місті Чанша (Changsha), провінція Хунань (Hunan) Усесвітня організація охорони здоров'я (World Health Organization) провела міжнародну конференцію, присвячену проблемі трансплантації органів свиней людині.

У конференції взяли участь лікарі, дослідники та представники міжнародних регуляторних органів. Учасники конференції дійшли висновку, що можливість пересаджування органів свиней людині може з'явитися вже найближчими роками.

Учасники конференції прийняли документ, що отримав назву "Чанша комюніке" (Changsha Communique), в якій визначені глобальні принципи регулювання ксенотрансплантації, тобто трансплантації клітин, тканин або органів тварини, людині.

Головною метою ксенотрансплантації, є можливість необмежено збільшити кількість донорських органів - сьогодні дуже багато людей вмирають, так і не дочекавшись пересадки.

Учені заявляють, що багато проблем, пов'язаних із відторгненням органів імунною системою людини, наразі вже не здаються нерозв'язними.

В одному з повідомлень американські вчені з Університету Міннесоти повідомили про успішний експеримент. Їм вдалося пересадити острівкові клітини, які продукують інсулін (бета-клітини), підшлункової залози свині мавпі, яка хвора на діабет. Протягом 100 днів, які тривав експеримент, пересаджені клітинивиробляли інсулін, і мавпа не потребувала додаткових ін'єкцій. Учені вважають, що вже сьогодні можна спробувати лікувати діабет у людини острівковими клітинисвині, якщо буде відповідний дозвіл US Food and Drug Administration (FDA).

У деяких країнах, де немає жорстких заборон на подібного роду експерименти, досліди з лікування людини острівковими клітинами свині вже почалися. Новозеландська компанія Living Cell Technologies повідомила, що в Росії п'ять пацієнтів, хворих на діабет, пройшли такий курс лікування. Клітини були поміщені у спеціальні органічні капсули, оболонка яких пропускає поживні речовини та гормони, але оберігає клітину від контакту з імунною системою. Дозвіл на подібні експерименти вже дала влада Нової Зеландії.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах
Джерело

http://health.intermedia.org.ua


Всього комментів: 0
avatar