Студентів КНТУ залучають контролювати стан навколишнього середовища

25.09.2015 о 11:38 0

Громадська організація «е-Екологія» організувала для студентів-екологів Кіровоградського національного технічного університету відкриту лекцію по використанню у навчанні, науковій роботі або трудовій діяльності фахівця з питань екології різноманітних електронних ресурсів та баз даних.

Лекцію на тему: «Професійний ріст спеціалістів природоохоронної галузі: можливості та перспективи в умовах розвитку інноваційних технологій» провели начальник Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області Микола Власенко і в.о. голови громадської організації «е-Екологія», доцент кафедри управління національним господарством Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Мороз.

Громадська організація «е-Екологія» – об`єднання міжвідомчих комунікацій у сфері охорони навколишнього природного середовища – заснована в 2014 році з метою налагодження ефективної, якісної та оперативної інформаційної взаємодії з питань охорони природи, природокористування та екологічної політики між представниками органів державної влади, підприємцями і громадськістю. В роботі ГО «е-Екологія» використовується передовий досвід Канади, Сінгапуру та Естонії, зокрема – модель інформаційної взаємодії громадськості та влади C2G («Citizen to Government», в перекладі з англійської «Громадяни – уряду»).

В.о. голови громадської організації «е-Екологія» Володимир Мороз нагадав студентам про важливість та перспективність професії еколога. «Загальна тенденція в контексті Європейської інтеграції – екологізація економіки, – пояснює Володимир Мороз, – Промисловість, інші галузі економіки будуть змушені стати відповідальними, не лише виробляти продукт, використовуючи всі наявні ресурси, а й дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Це стане вимогою для бізнесу – не нищити природу, виготовляючи той чи інший продукт, а зберігати навколишнє середовище для майбутніх поколінь. Від цього ми нікуди не дінемось. Відповідно, в подальшій роботі виникне критична потреба у фахівцях-екологах. Кожен з вас по-різному оцінює перспективи своєї спеціальності, але ви не повинні втрачати віру в позитивні зрушення в країні. Модернізація, інновації – це процеси, якими неможна нехтувати, тому ваша професія актуальна та буде затребувана. Екологи можуть працювати в усіх галузях, в державних або приватних організаціях. Життя відкриває велику кількість можливостей, але для того, щоб ними скористатися, потрібно весь час вдосконалювати себе, отримуючи нові знання. Громадська організація «е-Екологія» готова вам у цьому допомогти».

Що саме ГО «е-Екологія» може запропонувати студентам екологічних спеціальностей будь-якого українського ВНЗ?

По-перше, одна з функцій електронного представництва цієї організації – майданчик для різноманітних публікацій екологів-науковців. Учасники проекту мають можливість публікувати свої статті, реферати тощо – для подальшого обговорення, а також ознайомлюватись з матеріалами від інших учасників ГО. На сайті «е-Екології» можна знайти публікації наукових робіт відомих кандидатів, докторів наук, посилання на які студенти потім зможуть використовувати в своїх роботах. Там є все, що потрібно студентам – багато цікавої інформації, і для студентів ця інформація надається на безоплатній основі.

На сайті громадської організації «е-Екологія» викладено аналіз нормативно-правової бази та наведені пропозиції до зміни природоохоронного законодавства України.

Спеціально для студентів і молодих фахівців передбачено окремий розділ з пропозиціями від державних і приватних установ та організацій про варіанти проходження практики або стажування для активістів ГО «е-Екологія». Крім цього, роботодавці розміщують на сайті свої вакансії, переглядаючи які студент-еколог може визначити для себе перелік актуальних вимог до претендентів на посаду.

Як розповів в.о. голови ГО «е-Екологія» Володимир Мороз, їхня організація планує залучати до співпраці студентів екологічних напрямів навчання, і з цією метою представники «е-Екології» проводять зустрічі зі студентами в університетах, які мають профільні факультети або кафедри. Таких як Кіровоградський національний технічний університет, де відбувається підготовка фахівців за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища» (До речі, завідувач кафедр екології та охорони навколишнього середовища КНТУ, кандидат біологічних наук, доцент Ольга Медведєва є координатором з питань розвитку та популяризації еколого-правової освіти ГО «е-Екологія».)

Володимир Мороз очікує від кіровоградських студентів активної участі в екологічних проектах громадської організації «е-Екологія», зокрема – в пілотному проекті зі створення реєстру екологічних проблем.

«Ми підписали меморандум про співпрацю між нашою громадською організацією та Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області, – розповідає Володимир Мороз. – В рамках цієї співпраці ГО «е-Екологія» реалізує проект взаємодії громадськості з територіальними органами ДЕІ в питаннях формування, систематизації та опрацювання реєстру екологічних проблем. Кожна небайдужа людина може власноруч зафіксувати на фото або відео факт порушення природоохоронного законодавства і надіслати нам на сайт, додавши інформацію в реєстр екологічних проблем з позначенням місця знаходження проблеми та її описом. Далі система автоматично формує запит та направляє його до відповідного державного органу екологічної інспекції для подальшого реагування на запит».

В свою чергу, начальник Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області Микола Власенко подякував активістам ГО «е-Екологія» за їхню підтримку. Державна інспекція не в змозі приставити своїх працівників до кожного підприємства області, тому допомога, яку надає громадська організація, є суттєвою. Микола Власенко привітав слухачів лекції в їхньому прагненні стати фахівцями-екологами та запросив студентів КНТУ на практику до Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області.

Підготував Олександр Виноградов


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах
Джерело

http://www.kntu.kr.ua/


Всього комментів: 0
avatar