Творець "ВКонтакте" після інциденту з ФСБ назвав себе "майже іконою лібералізму"

12.12.2011 о 15:53 0

Павло Дуров пояснив, що не став закривати опозиційні групи винятково з бізнесових міркувань, а не через політичні погляди.

Один із засновників соціальної мережі "ВКонтакте" Павло Дуров пояснив свою відмову закрити опозиційні групи на прохання ФСБ і похвалився, що став "майже іконою лібералізму".

Свою позицію Дуров виклав у відкритому листі, опублікованому на сайті Lenta.ru.

"За п'ять років роботи я не отримував стільки позитивних відгуків, скільки отримав в останні дні. Навіть ті, хто традиційно критикує "ВКонтакте", надсилали слова підтримки і схвалення. Раптово я став героєм всіх вільнодумних людей, майже іконою лібералізму. Така загальна любов - тривожний знак для людини, яка звикла плисти проти течії. Щоб трохи відновити комфортний для нас градус ненависті, опишу наше ставлення до подій останніх днів", - йдеться у його зверненні.

Надалі Дуров пояснив, що вважає розмови про голосуваннях, вибори, мітинги та громадянську позицію формою масової розваги, на кшталт обговорення футбольних матчів чи грою у Щасливого Фермера.

Більше того, сам він зізнався, що не дуже схвалює ідею загального голосування. "Якщо завтра в Росії усі голосування взагалі замінять якимись конкурсами для державних чиновників, я особисто буду не сильно засмучений", - запевнив він.

"У ці грудневі дні, поки молодь і ОМОН захоплено грали в революціонерів і реакціонерів, ми займалися нашим прозаїчним ремеслом, фіксуючи запити аудиторії", - зауважив Дуров.

Керівник соцмережи запевнив, що якби в ті ж дні його сайт почав програвати в конкурентній боротьбі через відсутність якого-небудь сервісу віртуальних масових репресій, їм би довелося ввести і його. "І будьте впевнені - наші репресії були б наймасовішими і найкривавішими на ринку", - додав він.

"Інша справа - раптове прохання чиновників петербурзького ФСБ блокувати опозиційні спільноти. Фактично це була пропозиція добровільно дати фору всім конкуруючим майданчикам, видавивши на них активну і пасіонарну частину аудиторії. Конкуренція на глобальному ринку соціальних мереж без можливості задовольнити попит на вільне спілкування - це змагання з боксу зі зв'язаними руками. Якщо іноземні сайти продовжують існувати у вільному полі, а російські починають цензурувати, рунет може очікувати тільки повільна смерть", - пояснив Дуров, наголосивши, що він та його команда виявили в цій ситуації не стільки сміливість, скільки здоровий глузд.

"Наша позиція залишається незмінною і зводиться до одного твердження: безглуздо видаляти з одного інтернет-сайту те, що можна швидко знайти на інших", - резюмував він.

Нагадаємо, 8 грудня творець і генеральний директор популярної соціальної мережі "ВКонтакте" Павло Дуров оприлюднив свою переписку із співробітниками ФСБ, з якої з'ясувалося, що спецслужби напередодні масових мітингів протесту просили у соціальній мережі закрити опозиційні групи, а Дуров їм у цьому відмовив.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах
Джерело

http://tsn.ua


Всього комментів: 0
avatar