В Олександрівці абсолютний рекорд спеки не встановлено

10.08.2012 о 17:11 0

7 серпня 2012 року, за даними Гідрометцентру, в Києві температура повітря становила +36° Цельсія, що є рекордом дня для столиці України за останні 112 років (абсолютний максимум для Києва (39,4°) – 30 липня 1936 року). А от в Олександрівці теж зафіксовано температуру повітря +36,2°, але абсолютний рекорд спеки не підкорився, хоча це був найжаркіший день 2012 року.

Найбільша спека в Олександрівці у ХХІ столітті була зафіксована 9 серпня 2010 року. Того дня термометр показував +38,2°. Майже 38 градусів вище нуля було 5 і 8 серпня 2010 року.

А найвища температура повітря в Олександрівці за всю історію метеорологічних спостережень (з 40-х років минулого століття) була 24 і 25 червня 1996 року. Зафіксовано спеку в 41 градус.

На території України, згідно гідрометеорологічної формації, що зберігається в Галузевому державному архіві Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) МНС України, максимальна температура повітря за всю історію метеорологічних спостережень – плюс 42 градуси – була зафіксована 12 серпня 2010 року на метеостанції Луганськ.

Абсолютний максимум температури повітря на нашій планеті зафіксований в Африці. В Лівійській пустелі 13 вересня 1922 року було +57,8°. У Європі найвищу температуру повітря (+46,6°) термометри показали 4 серпня 1881 року в місті Севільї (Іспанія).

Якщо повертатись до цьогорічної спеки, то для нашого краю вона є аномальною. У червні дев’ять днів спостерігалась температура повітря вище тридцяти градусів тепла. У липні таких днів було чотирнадцять, а у серпні – сім.

Цьогорічну спеку, що спостерігається в багатьох куточках північної півкулі, часто пов’язують з глобальним потеплінням.

Вперше про глобальне потепління заговорили ще в 60-х роках минулого століття. На основі багаторічних спостережень вчені дійшли висновку про підвищення середньої глобальної приземної температури повітря на кілька десятих градуса. На рівні звітів ООН про це явище заговорили в 1980-і роки в США. Прозвучали дані про те, що за останні 100 років температура повітря земної поверхні підвищилася в середньому від 0,3 до 0,6 градуса. На початок 1990-х на підставі прогнозів шведського вченого Арреніуса, зроблених ним в кінці XIX століття, сформувалася точка зору про те, що глобальне потепління на Землі обумовлено зростанням концентрації в атмосфері «парникових» газів, у першу чергу вуглекислого, а також метану, водяної пари, закису азоту, фреонів тощо. У 1995 році на міжурядовій конференції в Мадриді ООН проголосила глобальне потепління науковим фактом.

Як показали дослідження, проведені науковцями Олександрівського районного краєзнавчого музею, за останні сорок років клімат в Олександрівці став теплішим на 1,2 градуса. Середньорічна температура повітря за цей період зросла з 6,8 до 8 градусів тепла.

Хоча, на сьогоднішній день світове наукове співтовариство не дійшло єдиної думки щодо глобального потепління. Одним із противників даної гіпотези є професор Московського державного університету, член-кореспондент РАН Андрій Капіца. За його словами, за останні 30 років всі дані метеоспостережень, в їх числі наземні, супутникові, показують, що йде дуже слабке, але …похолодання.

Так «похолодало», що у нас взимку часто буває плюсова температура.
Поки на вулиці спека – рай для торгівців безалкогольними напоями.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar