Знаменитий художник відвідав Розумівку

26.10.2012 о 11:28 0

23 жовтня у Розумівці побував один з найвідоміших сучасних російських художників Петро Павлович Оссовський.

Це був четвертий приїзд знаменитого художника в край, де похований герой Вітчизняної війни 1812 року Микола Раєвський. Власне, захоплення мужністю Миколи Раєвського і привело вперше Петра Оссовького до Розумівки на початку ХХІ століття. Тут він задумав написати портрет генерала Миколи Раєвського. У 2005 році Петро Оссовький здійснив свій задум і привіз картину «Раєвський у вогні» до Розумівки. Але того ж 2005 року, до 150-річчя освячення Хресто-Воздвиженської церкви-усипальні родини Раєвських художник з однієї картини зробив триптих «Хрест Миколи Раєвського». Його твір прикрашав сцену на урочистостях з нагоди ювілею храму. Приїздив на урочистості й Петро Оссовський.

Цього року Петро Оссовський прибув до Розумівки, щоб подивитись відреставровану Хресто-Воздвиженську церкву-усипальню родини Раєвських. Художник дав високу оцінку виконаним роботам. Особливо йому сподобалась підлога храму, виконана з світлого мармуру. А занепокоєння викликав той факт, що у церкві до сих пір немає хорошого іконостасу.

Петро Павлович Оссовський народився у 1925 році в селі Мала Виска тепер Маловисківського району на Кіровоградщині. Народний Художник СРСР. Дійсний член Академії Мистецтв СРСР. Нагороджений Срібною медаллю Академії мистецтв СРСР. У 1950 році закінчив Московський державний художній інститут імені В. І. Сурікова по майстерні професора С. В. Герасімова. Став одним з родоначальників «суворого стилю» - течії, що з'явився у вітчизняному мистецтві на початку 1960-х років.

Петро Оссовський нині мешкає у Москві, але, як бачимо, не забуває свою малу батьківщину. У Кіровограді є картинна галерея Петра Оссовського – філія обласного художнього музею. На колекцію робіт знаменитого художника претендувало кілька російських міст, але Петро Оссовський віддав перевагу Кіровограду.

В Олександрівському районному краєзнавчому музеї зберігається альбом творів відомого художника з його власноручним автографом, подарований Петром Оссовським.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 0
avatar