Звернення природоохоронців: вирішуємо разом екологічні проблеми у Кіровоградському регіоні!

24.11.2015 о 16:52 0

З 22 листопада 2015 року розпочався сезон полювання на хутрового звіра. Для кожного сумлінного мисливця це велике свято, до якого готуються заздалегідь цілий рік, аби зустрітись із товаришами, поспілкуватись і приємно провести час. Готуються до відкриття і користувачі мисливьких угідь: проводять облік дичини, погоджують пропускну спроможність господарств та визначають строки і порядок проведення полювання. Ця робота є необхідною, адже від неї залежить відтворюваність тваринного світу на відповідних територіях, однак не всі розуміють важливість бережливого ставлення до об'єктів тваринного світу та раціонального використання природних багатств нашої країни... Ось саме з цього моменту й починається робота громадських та державних природоохоронців, про яку ми сьогодні хочемо Вам розповісти, але спочатку трішки статистики.

Так, за результатами сезону полювання у попередньому 2014 році, не зважаючи на всі складнощі непростої економічної та соціальної ситуації в країні, громадські інспектори з охорони довкілля об'єднання е-Екологія, разом з колегами з державних природоохоронних органів та інших громадських об`єднань, змогли провести ряд заходів по охороні та відтворенню мисливського фонду. Починаючи з серпня 2014 року, а саме моменту відкриття полювання на пернату дичину, і до кінця грудня 2014 року активістами, консультантами та координаторами е-Екології було проведено 8 рейд-перевірок тільки в межах одного району у Кіровоградській області. Під час проведення рейдів перевірено близько 20 осіб та знято 9 заборонених знарядь лову (металевих петель).

Зважаючи на непоганий результат у попередньому році, громадським природоохоронним активом об'єднання е-Екологія заплановано проведення набагато масштабніших заходів на постійній основі, разом з посадовими особами державних природоохоронних органів, а відтак - громадські та державні інспектори будуть регулярно здійснювати рейдові виїзди по всій території Кіровоградської області, з метою попередження, оперативного виявлення порушень природоохоронного законодавства та притягнення порушників до відповідальності.

Однак, не зупиняючись на досягнутому, ІТ активом об'єднання, на протязі 2015 року, було впроваджено безкоштовні електронні інтернет інструменти, за допомогою яких кожен небайдужий громадянин може самостійно впливати на ситуацію щодо стану довкілля у власному регіоні - Інтерактивний реєстр екологічних проблем України. Крім того, з метою оперативного обміну інформацією щодо екологічних проблем та порушень природоохоронного законодавства між громадянами та природоохоронцями, у вересні 2015 року між Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області та Українською природоохоронною громадською організацією е-Екологія підписано Меморандум про співпрацю, відповідно до якого Сторони домовились разом формувати Регіональний реєстр екологічних проблем у Кіровоградській області. Тепер абсолютно кожен бажаючий може зайти на веб-портал Інтерактивного реєстру екологічних проблем України, за інтернет адресою www.ecoukraine.org, обрати на мапі обласний центр та натиснути кнопку «Додати нову екопроблему».

На сьогодні можна констатувати доволі непогані результати роботи цього електронного сервісу, адже держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища, з допомогою сумлінних громадян, які внесли записи до Реєстру, було виявлено ряд порушень чинного природоохоронного законодавства фізичними особами і суб'єктами господарювання. Зокрема, за результатами перевірки інформації, викладеної у електронних записах Реєстру від 22.03.2015 року, від 16.04.2015 року та від 03.09.2015 року інспекторами було вжито відповідні заходи реагування у вигляді притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Інші записи знаходяться на стадії вирішення, а Інспекція повідомила, що посадовими особами природоохоронного органу вживаються заходи з метою перевірки отриманої інформації. На сьогоднішній день є всього лише один невиконаний запис, який додано нещодавно.

Розуміючи проблеми доступу до мережі інтернет у мешканців сільської місцевості ми відкрили гарячу телефонну лінію е-Екології у Кіровоградській області. Тепер, кожен громадянин, що немає доступу до інтерненту, може просто зателефонувати за номером гарячої телефонної лінії (0522) 27-37-08 і черговий оператор громадської організації е-Екологія внесе надану ним інформацію про екоправопорушення чи проблему до Регіонального реєстру екологічних проблем Кіровоградської області. Таким чином, всі бажаючі можуть долучитись до природоохоронної роботи вже сьогодні, просто відвідавши інтернет сторінку www.ecoukraine.org або зателефонувавши за номером гарячої телефонної лінії (0522) 27-37-08

Назважаючи на широкі можливості згаданого інноваційного інструментарію для боротьби з браконьєрством, незаконним використанням об'єктів тваринного та рослинного світу, утворенням незаконних сміттєзвалищ та іншими порушеннями природоохоронного законодавства, хочеться звернути увагу на те, що жоден Реєстр чи гаряча лінія не зможе забезпечити гідні результати, якщо населення буде залишатись байдужим до власних екологічних проблем.

Ми, учасники Української природоохоронної громадської організації е-Екологія, розробляємо безкоштовні інструменти та надаємо можливість всім людям зручно і ефективно вирішувати проблеми з охороною довкілля у власному місті, районі чи селі, однак використовувати ці інструменти чи ні - це особисте бажання кожного. Разом з тим ми твердо переконані, що з часом, спільними зусиллями нам все таки вдасться навести лад у нашому домі, а наші нащадки будуть нам за це вдячні.

З повагою до Вас та довкілля
Активісти громадської організації е-Екологія


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах
Джерело

http://ecoukraine.org/news/mislivskij_patrul/1-0-5


Всього комментів: 0
avatar