Як стало відомо у рамках відзначення 65-ї річниці визволення Кіровоградської області від німецько-фашистських загарбників з 6 грудня 2008 року по 25 березня 2009 року в області проводиться естафета "Слава визволителям України". А в Олександрівці 8 січня пройде також комплекс заходів, пропоную взяти активну участь у вшануванні памя'ті загиблих воїнів- визволителів.
65 річниця визволення Олександрівки - i района, бо фронт потом ще мiсяць стояв, набирав сил перед Корсунь-Шевченковом. Серед учасникiв визволення району багато й щойно призваних землякiв, якi й загинули рядом з своiми селами. Повага також мирним жителям, яких "мобiлiзували" тодi - не призиваючи - допомагати - рити окопи, пiдвозити боєприпаси. Приклади? Цвiтна-Вищi Верещаки (окопи, були й пораненi), Красносiлля (наш аеродром - розчистка вiд снiгу).
Сьогодні в приміщенні школи №1 відбулася зустріч фронтових товаришів, солдатських вдів та колишніх солдат, були представкики адміністації, селишної ради, хор "Ветеран", який вітав своїм концертом присутніх. Своїми фронтовими спогадами поділився П.Т. Опанасанко. Особсто мені сподобалося, на собі відчула присмак бойових дій і атмосферу тих часів
Мiж Цвiтною та В.Верещаками фронт довго стояв, люди в погрiбах ховались тодi. А почитайте на памятних стелах в селах - в деяких десятки прiзвищ загиблих прямо коло цих сiл, часто з однаковими прiзвищами - значить родичiв.
Леонiд, ми ще тоді звернули увагу, що там багато Савченків, Шпильових, Охріменків, Мовчанів...., повертаючись до сьогоднішніх подій- велика подяка Юрі Ковбою, і всих тим, хто був.
Про 8 января в Александровке и селах чтото расскажете? Как отметили? А к предыдущим постам добавлю еще факты. Не один мальчишка погиб уже после войны. Как это случалось? Да как и везде - пасли коров или просто играли и нашли мину, снаряд или даже бомбу невзорванную. Костер - интересно то как (убежим!). Но не убежали далеко. Другой вариант - а что там внутри? И такие истории наверное в каждом селе вам вспомнят (я точно помню про В. Верещаки) .........
Восьмого січня в Олександрівці день визволення селища від фашистках загарбників! В цей день Юзери Олександрівського сайту разом з членами мотоклубу „Нічні Птахи” (Night Birds) о 17:00 поклали до підніжжя пам’ятнику загиблих солдат вінок та поставили лампадку! Таким чином ми виразили свою шану та пам‘ять тим хто в ті часи поліг на полі бою за наше теперішнє майбутня! Дякуємо Вам за те що Ви таки відстояли те за що боролися і дали нам свободу я ку ми ще так і не навчилися цінити! Шана вам загиблі солдати Великої Вітчизняної Війни!
Повідомлення відредагував Arder - П`ятниця, 09.01.2009, 23:06
Допоки на світі ще музика є, допоки цей світ душею живе!
Arder, а можна попросити цей пост помiстити в ОДНОКЛАССНИКИ в групу Земляки (група районна, це не реклама). http://wg8.odnoklassniki.ru/dk?st.c....tkn=894 Якщо посиланя не спрацьовуе, найдiть через Леонид Брайко Або дозволь я сам фото виставлю! Дякую!