На
садибі Сергія Вітра росте одинадцять сортів лісових горіхів.
Ідея — мати вдома ліщиновий сад у жителя Олександрівки
Сергія Вітра з’явилася ще мабуть більше десяти років тому. Тоді з зернят сорту «Іспанський золотий» пробував
виростити сіянці.
Лише одному вдалося прижитися, а перший врожай з нього одержав, до речі, лише
минулого року. Довелося
довго чекати…
А п’ять років тому за порадою знайомих поїхав до
дослідно-селекційного дендрологічного лісового центру «Веселі Боковеньки», що
у Долинському районі на Кіровоградщині. Походив, подивився, порадився з спеціалістами
і додому вже віз саджанці ліщини.
Площа для них була готова — подружжя Вітрів напередодні
купило поряд зі своїм подвір’ям садибу. Ось на цих чотирьох сотках і висадив
господар куплені саджанці. Висадив якраз
на сонячному місці, бо ліщина любить
світло.
Зараз у цьому саду близько сорока старих маточних дерев та біля двохсот молодих. Ліщина
росте рядами. Кущі заввишки два-три
метри. Молодий сад ліщини створив Сергій цього року і на садибі у селі
Несватковому. Там подружжя придбало стареньку хату з 25 сотками землі. На цій
площі висадив 250 молодих дерев, з яких 100 – сорту „Подарунок юннатам”.
— Дерева
можуть «витягтися» і до шести метрів, — розповідає Сергій, — але їхній ріст буду постійно корегувати. Краще хай
розростаються в ширину. Міжряддя, довжиною три метра, цьому дозволяють.
За перший рік біля будинку Вітрів саджанці добре прижилися і вже на
наступний рік господарі мали декілька
жмень горіхів. На третій рік — більше відра. Минулої осені зібрали чотири великих
кошика. У саду —
одинадцять сортів ліщини.
Найврожайнішими минулого,
посушливого року, стали «Шедевр» та «Бомба».
— Плоди «Шедевра» — крупні і повні, «Бомби» — маленькі,
кругленькі, але так рясно їх було на кущах, — не без гордості хвалиться
господар.
Хоча позаминулорічна літня спека таки трохи позначилася
на горіхах. Вони були дрібніші
від норми і містили
менше цукру. А от калорійність втрачено не було. До того ж, плоди — екологічно
чисті, бо під час вирощування ніякі хімічні речовини Сергій не використовує. А
ще — ядро і шкарлупа ліщини дуже корисні, стверджують лікарі. Бо виводять
шлаки з організму.
А минулого року господарі
одержали 10 відер, можна сказати, з кожного сорту по відру. Зібрані горіхи поки що зберігаються в
сараї. Залишки суцвіть з них не обривають.
— Від них шкарлупа за зиму набула приємного коричневого забарвлення,
— пояснює господар.
А згодом горіхи перебрали та винесли на горище сохнути. Тепер взимку і
весную є чим поласувати і
дружині Оксані, і донечці-студентці Мар’янці, які обожнюють їх. Та й гості
від таких пригощань не відмовляються.
Має Сергій мрію — щоб поля рідного краю оточували посадки, де
б не клени та осики росли, а ліщина. Все ж, користі від цього було б більше,
вважає він…