БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ З ДОМАШНІМИ УЛЮБЛЕНЦЯМИ

15.07.2008 о 07:20 1
Не треба нагадувати, що сказ — хвороба, одна з найдраматичніших та небезпечних спільних для людей і тварин смертельних вірусних інфекцій.
 
В Україні, починаючи з 1994 року, спостерігається зростання епізоотії, кількість випадків захворювання щороку збільшуються. Складна епізоотична ситуація щодо сказу в державі вимагає радикальних заходів, серед яких є пероральна імунізація диких м’ясоїдних (розкладання вакцини з приманкою), ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.
 
Для реалізації цього заходу розроблена державна програма, яка впроваджується на території нашого району з метою комплексного розв’язання проблеми захисту населення, сільськогосподарських і домашніх тварин від захворювання на сказ в інтересах безпеки кожної окремої людини, суспільства, довкілля. Вже проведено пероральну імунізацію двічі, в грудні 2007 року та червні 2008  року. Оброблено приманками-вакцинами відповідно  — в грудні 610 км2, використано вакцини 10080 доз, в червні оброблено 511 км2, використано вакцини 8128 доз. За результатами діагностичного відстрілу, з розрахунку 6 лисиць на 100 км2, отримано 100-процентний результат.
 
Користуючись нагодою, хочу подякувати за дієву допомогу в розкладанні вакцини співробітникам лісового господарства району, голові і  членам товариства мисливців та рибалок.
 
Одним з найважливіших завдань для досягнення  зазначеної мети є: забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями собак  і котів, вирішення проблем з утримання домашніх тварин в селищі та  селах району, а  також відлову та різкого зменшення кількості бродячих тварин.
 
Трохи статистики: за 1 півріччя 2008 року до установ охорони здоров’я району звернулось п’ятдесят громадян з покусами та подряпинами, нанесеними домашніми улюбленцями. В чотирьох випадках підтверджено наявність збудника сказу в досліджених  тканинах мозку убитої або загиблої тварини. Останній випадок стався в смт Олександрівці, коли клініко-лабораторним дослідженням підтверджено захворювання на сказ у домашнього кота.
 

Держава служба ветеринарної медицини звертається до жителів району, органів місцевого самоврядування з єдиним проханням: з відповідальністю поставитись до проведення профілактичних щеплень котів і собак, надавати всебічну допомогу спеціалістам, які будуть проводити вакцинацію.

З питань, пов’язаних з проведенням профілактики щеплення проти сказу,  звертайтесь за телефоном 3-20-65.
 
 
 
 

                                                                                                                                           Сергій КОЛІСНИК,

                                        начальник управління ветеринарної медицини в Олександрівському районі.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 1
avatar
20:32, 23.07.2008 [Матеріал] 0 Спам
Сьогодні й у нас були. Браво, Віллій Миколайович, ви навіть нашого вовка-пса Рекса прищепили!!! Вважаю, що Вам треба орден давати за таку небезпечну роботу!
avatar