Наші радіолюбителі нагадали світові про подвиг генерала Миколи Раєвського, похованого в Розумівці.

08.11.2012 о 11:51 1

Наші радіолюбителі нагадали світові про подвиг генерала Миколи Раєвського, похованого в Розумівці.Олександрівські та кіровоградські радіолюбителі завершили  радіоекспедицію, присвячену 200-річчю Вітчизняної війни 1812 року і її герою, генералу Миколі Миколайовичу Раєвському.

Радіоекспедиція, організована Кіровоградським обласним відділенням Ліги радіолюбителів України та Спортивно-технічним клубом Олександрівської районної організації Товариства сприяння обороні України, тривала цілий місяць. Радіолюбителі Олександр Мурашкін, Петро Микитюк, В’ячеслав Райков з Олександрівки та Сергій Будулатій (голова обласного  відділення Ліги радіолюбителів України), Сергій Федорович та Василь Гриб з Кіровограда за цей період провели 3826 сеансів радіозв’язку. Позивний «EM200V» прийняли радіолюбителі з Німеччини, Польщі, Угорщини, Італії, Іспанії та інших країн Європи, а також України, Росії і, навіть, Південно-Африканської Республіки. Тепер з Кіровоградського обласного радіоклубу у різні куточки світу голова кваліфікаційної дипломної комісії обласного відділення Ліги радіолюбителів України Сергій Василенко поштою або через мережу Інтернет розсилає спеціальні картки-квитанції та дипломи з портретом генерала Миколи Раєвського. Диплом розробив чернігівський радіоаматор Володимир Степаненко.

Найбільш пам’ятним для наших учасників радіоекспедиції був день, коли сеанси зв’язку відбувались безпосередньо з села Розумівки, де в Хресто-Воздвиженській церкві-усипальні родини Раєвських похований герой Вітчизняної війни 1812 року Микола Раєвський.

- Недалеко від усипальні ми поставили палатку, розкинули щоглу і почали сеанс зв’язку за допомогою американської короткохвильової радіостанції ТS-2000, - розповів олександрівський радіолюбитель В’ячеслав Райков. – Радіостанція працює у всіх короткохвильових діапазонах, що дало нам змогу зробити широкою географію сеансів радіозв’язку.

Організував поїздку в Розумівку голова райкому Товариства сприяння обороні України Борис Безсмолий. Вже кілька десятків років у спортивно-технічному клубі товариства діє колективна радіостанція UR4VWH. Колись тут працював і гурток радіотелеграфістів, яким керував  В’ячеслав Райков. Стаж радіолюбителя у нього перевалив за півстоліття.

З них понад 40 років радіосправою він займається саме в Олександрівці. Крім колективної радіостанції В’ячеслав Райков працює і на власній радіостанції, отримавши ліцензію на окрему радіочастоту. Олександрівські радіолюбителі були, навіть, чемпіонами Радянського Союзу з полювання на «лисиць».

У світі захоплення радіолюбительством дуже популярне. Серед радіолюбителів-короткохвильовиків чимало відомих людей. Це король Марокко Хасан ІІ, король Іспанії Хуан-Карлос І та його сестра Маргарита, королі Саудівської Аравії Сауд, Фейсал, Фадх, король Йорданії Хусейн І, султан Оману Кабус бен Саїд, президент Чілі Августо Піночет, президент Італії Франческо Коссіга, прем’єр-міністр Індії Раджів Ганді, Генеральний секретар ООН У Тан, фізик, лауреат Нобелівської премії Джозеф Тейлор-молодший, винахідник комп’ютера «Atarri» Нолан Бушнелл, мандрівник і полярний дослідник Дмитрій Шпаро, мандрівник, письменник, художник, диякон Федір Конюхов, учасник ядерного бомбардування Хіросіми Пол Тіббетс, кіноактор Марлон Брандо, український футболіст Сергій Ребров.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 1
avatar
22:55, 02.01.2014 [Матеріал] 0 Спам
UR3CAG Володимир
Радий за коллег-сусідів!
Дай Бог вам здровя та наснаги.
avatar