Свято козацької слави у Бірках

14.10.2012 о 10:30 10

13 жовтня напередодні Дня українського козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки козаків – у мальовничому сосновому бору села Бірок відвирувало Свято козацької слави.

Перед початком свята всіх хвилювало одне питання: чи виправдаються метеорологічні прогнози і в суботу значну частину дня буде досить тепла для жовтня і сонячна погода. На цей раз синоптики не помилились. Тільки вранці спостерігався перший приморозок, а далі – пригріло сонечко.

Бажаючих стати глядачами і учасниками Свята козацької слави зібралось чимало. За традицією, у лісі виросли козацькі курені сільських і селищних рад, встановлено сцену, відведено місця для торгівлі і розваг. Сосновим бором розносились пахощі страв, що готувались на свіжому повітрі. Влаштували виставку своїх робіт гуртківці районного Центру дитячої та юнацької творчості. Бажаючі могли переглянути книжкову виставку про Бірки, гетьмана Богдана Хмельницького, який залишив слід в історії села.

Та всі чекали головного дійства, що мало відбутись на сцені. І ось ведуча відкриває Свято козацької слави. Вона запрошує на сцену, як було сказано, «господарів цієї землі». Першим слово отримав народний депутат України Олександр Єдін. Він не тільки вітав усіх зі святом, а й вручив свої подяки кільком сільським і селищним головам та кращим людям району, серед яких соліст районного Будинку культури Юрій Скорець та директор районного краєзнавчого музею Олена Салій. Олександр Єдін повідомив, що він дарує олександрівцям святковий концерт артистів Кіровоградської обласної філармонії.

Зі Святом козацької слави земляків вітали голова райдержадміністрації Валерій Авксентьєв та голова районної ради Василь Скляренко.

Коли представники влади зійшли зі сцени, то розпочався справді чудовий концерт. Професійні артисти, а це були співаки, танцюристи, музиканти, працювали на-совість, створюючи святкову атмосферу.

Тим часом, народний депутат України Олександр Єдін та керівництво району вирушили оглядати імпровізовані козацькі курені. Народний депутат, часом, навіть підспівував, коли у тому чи іншому козацькому курені звучали пісні, охоче фотографувався з людьми.

Кілька годин йшов концерт. На зміну професійним артистам на сцені виступили аматори. Глядачів біля сцени поступово меншало. Люди переміщались поближче до їжі. Біля козацьких куренів лунали пісні у виконанні самодіяльних артистів, стихійно виникали танці. Бажаючі могли випробувати свою козацьку силу у перетягуванні канату, покататись на конях.

Бірчанські діти влаштували собі розвагу біля мосту. На «тарзанці» школярі качались над водою мальовничої річки. Свято довго не вщухало. Нікому не хотілось покидати затишне і гостинне місце у сосновому бору в Бірках.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 10
avatar
15:47, 14.10.2012 [Матеріал] 0 Спам
Чергове свято, яке перетворили на місце політичної агітації за Єдіна!
Не було того духу та атмосфери, які притаманні для цього свята. Раніше було набагато цікавіше.
П.С. В минулому році ось так завершилося святкування (http://www.olexandrivka.info/news/2011-11-05-269). А як цього разу?!
1 2 3 4 5 »
avatar