Знову у Бірках буде Свято козацької слави

10.10.2012 о 09:03 4

Щорічно в сосновому бору біля Бірківської загальноосвітньої школи з нагоди Покрови Пресвятої Богородиці і Дня українського козацтва проходить Свято козацької слави. Цього року Бірки зустрічатимуть гостей у суботу, 13 жовтня. Свято розпочнеться о 10-й годині.

Як повідомили редакції «Олександрівка.Інфо» у відділі культури і туризму Олександрівської райдержадміністрації, на тих, хто завітає у Бірки, чекає цікава й різноманітна програма. Виступлять артисти Кіровоградської обласної філармонії, будуть конкурси, розваги, дитяча ігротека «Веселі козачата». До місця проведення Свята козацької слави 13 жовтня о 9-й годині 30 хвилин від районного Будинку культури вирушать два автобуси.

Свято козацької слави у Бірках проходить не випадково. Тут вирували події у козацькі часи. Гетьман Богдан Хмельницький, згідно з привілеєм польського короля Яна Казимира (1649 р.), підтвердженим російським царем Олексієм Михайловичем (1654 р.), володів лісами Бовтишем, Нерубаєм та селом Бірками. Богдан Хмельницький зупинявся у Бірках у 1653 році. У таборі він збирав полки для походу. Зібрались козаки з усієї України. Сюди, до гетьмана, приїздили посли російського царя, кримського хана, турецького султана. У Бірках разом з Богданом Хмельницьким побував і генеральний писар (згодом гетьман) Іван Виговський. У Бірках Богдан Хмельницький писав листи до польських вельмож. Село згадується у багатьох документах російських послів, рішеннях Земського собору.

Давно відгриміли ті події, але й досі бірчани знаходять на городах речі козацької доби.
У сквері Бірківської загальноосвітньої школи встановлено пам’ятний знак на честь гетьмана Богдана Хмельницького.

«Олександрівка.Інфо» планує подати репортаж зі Свята козацької слави у Бірках.


Автор публікації
Поділитись в соц. мережах

Всього комментів: 4
avatar
09:41, 10.10.2012 [Матеріал] 0 Спам
Можливо піду, а можливо піду... Сподіваюсь, що піду
1 2 3 4 »
avatar